DRUŠTVO

PRIVLAČENJE I ZADRŽAVANJE TALENATA KLJUČ SU GRADSKE KONKURENTNOSTI

13896

Gde i zašto talenti nestaju iz naših gradova? I zašto to predstavlja problem? Talenti nove generacije izuzetno su mobilni, jer traže najbolje mogućnosti za sebe i to ne samo lokalno. Oni svoje talente neguju i razvijaju tamo gde pronalaze najbolje okolnosti za sopstvena očekivanja. Pokazalo se da su oni gradovi u kojima ima puno visokoobrazovanih profesionalaca konkurentniji i napredniji. Stoga je važno za naše gradove da naprave konkretne korake kako bi privukli i zadržali talente.

Zbog sve veće globalizacije, protok talenata postaje sve intenzivniji. Dok su pre nekoliko decenija mladi ljudi koji su tek diplomirali na univerzitetima obično birali mesto za život između svog rodnog grada i univerzitetskog grada, u današnje vreme njihov izbor može biti gotovo bilo koji grad na svetu. Budući da talenti poseduju posebna znanja i veštine, preduzeća stavljaju sve veći naglasak na njihovo sticanje, praktično se za njih takmiče. Od mladih talenata se očekuje da pruže nove pristupe, kreativnu perspektivu, gotova rešenja za preduzeća, koja za njih znače konkurentsku prednost.

Ovo su glavne poruke sa mrežne konferencije projekta TalentMagnet - koja se sprovodi u okviru Dunavskog transnacionalnog programa – a koja se održala 24. februara 2021. Tokom konferencije, više od 162 učesnika iz više od 20 zemalja bilo je uključeno u diskusije sa cilj skretanja pažnje gradova na značaj koordinacije talentima.

Prema govorima koji su predstavljali međunarodne dobre prakse (Štutgart, Ostrava, Velenje, Varaždin, Klaipeda, Helsinki), gradski čelnici i uprave trebalo bi da shvate značaj privlačenja i zadržavanja talenata. Bez sumnje, ovo je novi zadatak za gradove, mada su neki gradovi već uspešno implementirali aktivnosti privlačenja i zadržavanja talenata u svoje delovanje - kako je istakao Bela Kezi, stručnjak za urbani razvoj, u svom glavnom govoru.

Konačna ciljna grupa projekta TalentMagnet su mladi talenti, čiji je razvoj prioritet za projekat. U popodnevnoj sesiji konferencije učestvovalo je 86 talenata iz 21 zemlje, a u 11 malih grupa identifikovali su faktore koji čine grad prijateljski nastrojenim talentima. Otkrili su da talenti nove generacije biraju mesto za život uzimajući u obzir složeni skup kriterijuma, koji uključuje mogućnosti koje nudi grad: njegova atraktivnost, izgled, struktura, mogućnosti za mobilnost, sigurnost, potencijali za smeštaj, kulturu, rad, zabavu, rekreaciju, njegovu sliku, itd.

 

Pratite TalentMagnet za buduće zanimljive sadržaje: https://www.facebook.com/TalentMagnetProject

 

Za više informacija:

Opština Apatin

info@soapatin.org

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!