DRUŠTVO

SEZONA KRPELJA-KORISNE INFORMACIJE

Krpelj mora da bude prisutan na koži bar 48 sati da bi došlo do sigurne inokulacije prouzrokovača. Krpelji se uglavnom nalaze na niskoj vegetaciji, do visine od jednog metra, a svojim usnim delom se zakače na životinje i ljude koji tuda prolaze. Sisaju krv 2 do 7 dana pre nego što ponovo padnu na vegetaciju. Zbog toga, u doba najveće aktivnosti krpelja, treba pri svakom boravku u prirodi misliti i na tu mogućnost, i izbegavati boravak pored žbunastog bilja i ispod drveća. Na području Republike Srbije krpelji najčešće prenose Lajmsku bolest.

Lajmska bolest je bolest koju izaziva bakterija (Borrelia Burgdorferi), a prenosi je određena vrsta krpelja (rod Ixodes). Ovo oboljenje je sistemsko, što znači da napada sve organe, a posebno kožu, nervni sistem, zglobove i srce. Lajmska bolest je otkrivena 1975. godine u gradu Lajm, u Konektikatu, a u našoj zemlji  otkrivena je aprila meseca 1987. godine na području Beograda. Na području Beogradu zaraženo je oko 30 do 35% krpelja, ali ipak treba biti oprezan nakon svakog uboda krpelja. Simptomi bolesti počinju nedelju do mesec dana po ubodu krpelja. Prvi znak je crvenilo oko mesta uboda (Erythema migrans ili u narodu Bivolje oko), koje se može širiti i formirati prstenasto crvenilo veće od 5 cm oko mesta uboda. Ova promena na koži praćena je pojavom simptoma sličnim gripu (glavobolja, groznica, malaksalost, bolovi u zglobovima), koji traju nekoliko nedelja ukoliko osoba nije pod terapijom. Mnogo ozbiljnije komplikacije, kao što su neurološke, problemi sa zglobovima (veliki zglobovi, posebno koleno – oticanje i bolovi, do hroničnog artritisa), ređe kardiološke, mogu se nekada javiti nedeljama ili mesecima nakon uboda krpelja, ako se ne sprovodi lečenje. Mada se Lajmska bolest može lečiti, najbolji način prevencije Lajmske bolesti je sprečiti ubod krpelja.

Jednostavne mere za prevenciju uboda krpelja

1.Biti svestan tipičnih staništa krpelja – područja visoke trave, dvorišta, parkovi, livade, šume, zelene površine.

2.Sprečiti ubod krpelja primenom repelenata (sredstva protiv uboda insekata), koji štite više sati protiv uboda krpelja.

3.Nositi svetlu odeću koja pokriva ruke i noge, prilikom boravka u prirodi.

4.Pažljivo pregledati sebe i svoju decu tokom boravka u prirodi, a obavezno na kraju dana. Treba naročito biti svestan  činjenice da se krpelj  može doneti i na odeći ili na kućnim ljubimcima.

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!