DRUŠTVO

U APATINSKOJ OPŠTINI 2001 OSOBA PRIMA SOCIJALNU POMOĆ

13912

TREĆINA KORISNIKA IZ ROMSKOG NASELJA

U apatinskoj opštini novčanu socijalnu pomoć, po podacima iz opštinskog Centra za socijalni rad (iz januara ove godine) prima 2001 lice, odnosno 887 porodica.

Po mesnim zajednicama, najviše korisnika socijalne pomoći, skoro trećina, je iz Romskog naselja, ukupno 637. Na drugom mestu je Sonta sa 538, u Apatinu ih je 501, Prigrevici 116, Kupusini 114 i najmanje u Svilojevu, 95 korisnika.

U Centru za socijalni rad napominju da „korisnici ne primaju novčanu socijalnu pomoć od Centra za socijalni rad Apatin, već je Centar organ koji rešava u prvom stepenu zahteve za ostvarivanje prava na novčanu socijalnu pomoć, a sredstava namenjena za isplatu ovog prava obezbeđuju se iz Budžeta RS“.

PRAVO

Pravo na novčanu socijalnu pomoć pripada pojedincu, odnosno porodici, koji svojim radom, prihodima od imovine ili iz drugih izbora ostvaruju prihod manji od iznosa novčane socijalne pomoći utvrđenog ovim zakonom.

-Pravo na novčanu socijalnu pomoć može ostvariti pojedinac, odnosno porodica ako nema drugih nepokretnosti, osim stambenog prostoja koji odgovara potrebama pojedinca, odnosno porodice i zemljišta u površini do 0,5 ha, ako nije prodao ili poklonio nepokretnu imovinu ili se odrekao prava na nasleđivanje ili ako je protekao period u kojem bi, od tržišne vrednosti te nepokretne imovine, mogao obezbeđivati pomoć u smislu ovog zakona, ako ne poseduje pokretnu imovinu čijim korišćenjem ili otuđenjem, bez ugrožavanja osnovnih životnih potreba, može da obezbedi sredstva u visini šestostrukog iznosa novčane socijalne pomoći koja bi mu bila utvrđena po ovom zakonu u momentu podnošenja zahteva za novčanu socijalnu pomoć ili ako nije zaključio ugovor o doživotnom izdržavanju, navode u Centru za socijalni rad.

Dodaju i da pravo na novčanu socijlanu pomoć može ostvariti i pojedinac koji je nesposoban za rad, odnosno porodica čiji su svi članovi nesposobni za rad, ako pored stambenog prostora imaju zemljište u površini do jednog hektara.

Osim ovih opštih, postoje i posebni uslovi za ostvarivanje prava na novčanu socijalnu pomoć radno sposobnog pojedinca, odnosno člana porodice, kao i uslovi za pravo na uvećanu i vremenski ograničenu novčanu socijalnu pomoć.


IZNOS

Kako navode u Centru za socijalni rad, osnovica za utvrđivanje novčane socijalne pomoći iznosi 8.626 dinara. Ona se usklađuje sa indeksom potrošačkih cena u prethodnih šest meseci, na osnovu statističkih podataka, dva puta godišnje, 1. aprila i 1. oktobra.

-Nominalne iznose novčane socijalne pomoći u dinarima utvrđuje ministar nadležan za poslove socijalne zaštite, rešenjem koje se objavljuje u „Službenom glasniku RS“. Iznos novčane socijalne pomoći određuje se po skali – za pojedinca, odnosno nosioca prava u porodici osnovica je 1, za svaku narednu odraslu osobu u porodici – od visine osnovice 0,5, za dete do 18 godina – od visine osnovice 0,3. Porodica koja ima više od šest članova ima pravo na novčanu socijalnu pomoć za šest članova, objašnjavaju u Centru.

Iznos novčane socijalne pomoći priznaje se u visini razlike između iznosa novčane socijalne pomoći utvrđenog u skladu sa ovim zakonom i iznosa prosečnog mesečnog prihoda pojedinca, odnosno porodice ostvarenog tokom tri meseca koji prethode mesecu u kome je podnet zahtev za novčanu socijalnu pomoć.


PREISPITIVANJE PRAVA NA SOCIJALNU POMOĆ, MINIMUM JEDNOM GODIŠNJE

Svim korisnicima koji imaju priznato pravo na novčanu socijalnu pomoć u neodređenom trajanju, minimum jednom godišnje se preispituje ovo pravo i to na osnovu podataka i informacija prikupljenih na terenu, u domaćinstvu korisnika i uvida u službenu evidenciju Centra za socijalni rad i drugih organa, ili neposredno po nastanku promena koje su od uticaja na ostvarivanje prava na novčanu socijalnu pomoć.

-Takođe, svaki korisnik je dužan da svaku promenu koja je od uticaja na ostvarivanje predmetnog prava prijavi u roku od 15 dana od njenog nastanaka, navodi Nikolina Sučević, direktorica Centra za socijalni rad.

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!