KULTURA I ZABAVA

Od večeras nova postavka u galeriji Meander

19721

 

U petak, 5. jula, sa početkom u 19 sati, u galeriji Meander u Apatinu, biće otvorena izložba Zorane Milićević, naziva “Biomorfni prostori osame Vol.2”

Postavka će trajati do 25. jula.

Biografija umetnice:

Zorana Milićević (1994, Ivanjica) živi i radi u Beogradu. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju (2018) u klasi profesora Sava Pekovića, master studije završila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (2019) u klasi profesora Radomira Kneževića, a na istom fakultetu upisala je doktorske studije, trenutno je na završnoj godini unutar koje istražuje u polju višemedijske umetnosti i bioarta. Radi na doktorskoj disetrtaciji pod nazivom Biomorfni prostori osame.

Dobitnica je nagrade za najboljeg studenta na katedri za slikarstvo (2017), nosilac je prve nagrade za crtež Međunarodnog bijenala radova na papiru u Prijedoru (2022), kao i pohvale za rad na Bijenalu tapiserije u Beogradu (2022). Dobitnica je posebne nagrade na festivalu „Science on Stage Serbia” (2023) Projekat „Scoby” dobio je priznanje za izuzetne doprinose i inovacije u različitim oblastima STEM-a.

Izlagala je na više grupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, od kojih su najznačajnije samostalne izložbe Biomorfni prostori osame, Galerija FLU u Beogradu, EPIFANIJA – prisutnost sopstva, Zadužbina Ilije M. Kolarca u Beogradu, SOBE, u čvoru soba, u sobi sunce, Galerija 73 u Beogradu, Samostalna izložba „ … „ – Banja Luka, ali i učešće na izložbi finalista nagrade – Goethe – Instituta – Obećavam da neću odustati od bavljenja umetnošću! – Galerija menjačnica / Goethe – Institut, Beograd, izložbe na Sophia University, Chiyoda Ku, Tokio, zatim na 48. izložbi crteža i skulptura malog formata studenata FLU – Dom omladine, Beograd, “Pogledi” – Galerija 73, Beograd; Bila je saradnica na projektu Art Sequences, Međunarodne izložbe koja je okupila 24 Umetnika sa Balkana u Kući Legata u Beogradu. Članica je ULUS-a od 2021. godine.

Polaznica je škole urbanog pčelarstva “BeeConnected” 2020. godine u organizaciji udruženja “Ekonaut” gde je kroz teorijski, a kasnije i praktični deo saznala mnogo o životu najinteresantnijeg bića – pčele, što je kasnije uticalo na njeno promišljanje o prirodnim materijalima i ekopoetici.

Kroz doktorsko umetničko istraživanje, izvela je tri značajna projekta, Hod po vuni, Skandinavski paviljon u Beogradu (2023), Saće, Muzej afričke umetnosti u Beogradu (2024) i Skala (2024), živa skulptura nastala u laboratoriji u saradnji sa profesorima Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

U dosadašnjoj umetničkoj praksi Zorana je ostvarila saradnje sa naučnicima, biolozima, kompozitorima i producentima zvuka, što je dodatno uticalo na njenu misao o umetnosti, kroz interdisciplinarnost kojoj teži.

„Biomorfni prostori osame Vol.2“

Evocirajući ideje skulpture u proširenom prostoru [Rozalind Kraus], Zorana nas suočava sa vrlo suptilnim medijacijama između prostorne instalacije kao materijalnog traga sačinjenog od vune, metala ili meda – prikazujući njegovo poreklo i nasilni akt stvaralačke intervencije – i skulpture koja omeđava odnosno artikuliše društvenost u prostornim negativitetima između publike i umetničkog objekta. Eksplicitna premisa njene poetike, prema kojoj estetičko prethodi estetskom, reflektuje se kroz dokumentarne projekcije stvaralaštva u biomaterijalima od kojih će kasnije nastati delo, ili je već nastalo, no čija [finalna] forma nije unapred osmišljena i zavisi od unutrašnje logike materijala, spoljih okolnosti i autonomnih procesa živih organizama čija egzistencija za nju ima umetnički potencijal.

Suočavajući publiku sa iskustvom stvaranja koje se kreće od brutalnog i emotivnog do sirovog, zazornog i prijatnog, umetnica relativizuje porozne granice između [ne]humanog i prirodnog – da li čovek svojim intervencijama stvara >inkluzije< u okruženju ili su prirodni rezervati postali <enklave/> u njegovom svetu? Iako duboko intimni i lični, Zoranini radovi pozicionirani su u obliku integralnog iskustva koje transcendira indivudalno i interveniše u kolektivnom [telu], sposobni da govore, bole i osećaju publici i ‘za publiku’. Potencijalnost bioskulpture koja predstavlja opus magnum njenog stvaralaštva ogleda se u konceptu [sa]života: de/re-kontekstualizacija utilitarnih objekata u galerijskom prostoru zamenjena je intervencijom nad životom-kao-takvim u in vitro ili laboratorijskim uslovima koji simuliraju procese [biološke] stvarnosti.

(Marko Vesić)

 

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!