KULTURA I ZABAVA

"Podunavske Švabe - turneja" počinje premijerom u Apatinu

    Turneji filma „Podunavske Švabe“, reditelja i scenariste Marka Cvejića, koja će se odvijati tokom marta i aprila 2012. u vojvođanskim gradovima i selima, počinje projekcijom u Apatinu. Turneja će obići četrnaest gradova i sela u Vojvodini, a nakon svake projekcije uslediće panel diskusija kojoj će, pored predstavnika lokalne zajednice, prisustvovati i javne ličnosti – istoričari, umetnici, intelektualci i mnogi drugi, koji će ovom prilikom dati svoje mišljenje/komentar o tematici kojom se film bavi. Do sada su potvrđena gostovanja Teofila Pančića (novinar), Lazara Stojanovića (reditelja), Jasminke Hasanbegović (pravnica), Srđana Tešina (književnik), Marijane Tome (istoričarka), Uglješe Šajtinca (pisac), Nebojše Popova (sociolog), Dijane Milošević (rediteljka) i drugih javnih ličnosti. Turneja počinje projekcijom u Apatinu, u Kulturnom centru (ul. Petefi Šandora 4, Apatin), 15. marta 2012. godine, sa početkom u 18h. Ulaz na sve projekcije je slobodan. Na panel diskusiji, govoriće Teofil Pančić, novinar, i reditelj filma, Marko Cvejić. "Podunavske Švabe - turneja" predstavlja prikazivanje dokumentarno - igranog filma Podunavske Švabe u vojvođanskim gradovima i selima, sa ciljem upoznavanja publike o istoriji Podunavskih Švaba koji su bili među prvim doseljenicima na teritoriji današnje Vojvodine, da bi kasnije, posle Drugog svetskog rata, bili proterani od strane komunističkog režima. Kao rezultat proglašena je kolektivna krivica na nemački narod i mnogi od njih, koji uopšte nisu podržavali Hitlerov režim, bili su tretirani kao neprijatelji i stranci u sopstvenim domovima. O tragičnoj sudbini nemačkog naroda u Vojvodini se jako malo zna, i bez obzira što postoji potreba i pokušaji da se o ovoj temi priča, većina populacije nije upoznata sa ovim događajima.  Želja je da se ovim projektom na objektivan način, pruži mogućnost aktivnog polemisanja i debatovanja na nivou socio-kulturnog diskursa o terminu kolektivna krivica. Cilj projekta je pružanje mogućnosti da se predstave oni koji nisu imali prilike da govore za sebe, bilo zbog represije ili straha od lične sudbine. Glavna tema projekta biće pokušaj povlačenja paralele između situacije u savremenoj Srbiji i posleratnoj Nemačkoj, upravo kroz termin kolektivna krivica. Kao finalni proizvod ovog projekta biće izdata publikacija, odnosno, knjiga sa impresijama, zanimljivim citatima, fotografijama sa panel diskusija, i autorskih tekstova pojedinih intelektualaca, a na kraju knjige će se nalaziti DVD sa filmom Podunavske Švabe. Time se želi, da se putem edukativne distribucije, informišemo javnost o temi koju tretira ovaj projekat.

Više o filmu možete saznati na web site-u www.mandragorafilm.com

(link za trailer - http://www.youtube.com/watchv=WAUlwTqCYXI)

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!