KULTURA I ZABAVA

Pola veka stvaralaštva Nina Kusturice, IZLOŽBA SLIKA od petka u apatinskoj galeriji

15808

 

U petak, 10. juna, u galeriji Meander u Apatinu će biti upriličeno otvaranje izložbe slika Nina Kustrice. Svečano otvaranje zakazano je za 19 sati, a izložba će biti postavljena u apatinskoj galeriji do 23. juna.  

Nino Kusturica rođen je u Somboru 1948. godine. Akademiju likovnih umetnosti završio je u Zagrebu kod profesora Miljenka Stančića. Bio je profesor likovne umetnosti u više apatinskih škola, urednik likovnog programa u galeriji Meander i direktor Opštinskog kulturnog centra Apatin. Samostalno i sa likovnom grupom Četiri plus izlagao je u Apatinu, Zrenjaninu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Zemunu, Vrbasu, Tuzli, Osijeku, Skoplju, Bitolju, Odžacima I mnogim drugim gradovima. Učesnik je brojnih kolonija i kolektivnih izložbi.

UMETNIČKA ZRELOST ISPRIČANA KROZ GRACIJE

“U ovoj godini kada akademski slikar, umetnik pre svega, Nino Kusturica, obeležava poluvekovno druženje sa bojama, u prilici smo da uživamo u dvadesetak slika većeg formata na kojima, na sebi svojstven način i ličnim, sigurnim rukopisom, veliča lepotu žene, ne odustajući od jasnog crteža,svoje figurine, istovremeno i elegantne i graciozne, zamišljene i senzualne, više ili manje obnažene, smešta u jednostavne ambijentalne situacije, sa muzičkim instrumentom ili bez, dajući nam na uvid svoje impresije i svoja razmišljanja, svoje umetničko promišljanje i poimanje žene kao večiteinspiracije umetnika.

Bilo da koristi kao osnovu na slici crtež koji je u više radova dominantan nad bojom, ili kolorit koji obogaćuje crtež, negujući svoju kreativnu ideju, Kusturica istrajava na putu ličnog doživljaja lepote. Ali umetnik nam ne objašnjava slike, ne priča o slikama, već svaka slika priča o njemu i njegovoj likovnoj zrelosti, imaginaciji i umešnosti da nas iznenadi svakom novom postavkom, svakom pojedinačnom slikom svojih izmaštanih muza.


Nino ne insistira na tome da se dopadne svima, insistira na ličnom doživljaju i rukopisu, i to uvek vodeći računa da se pojavi onda kada ima nešto da kaže svojim delom. Govori nam to sa merom iskusnog čoveka i boema i naravno i pre svega, velikog umetnika koji iskreno, do same srži stvaralačkog čina, predaje sebe povlačeći potez kistom i uljanom bojom.

Slike Nine Kusturice nalaze se u kolekcijama širom sveta, na svim kontinentima, ali ono što daje posebnu veličinu ovom slikaru i njegovom delu jeste to da su njegove slike autentične. Mogao bih da ih prepoznam u bilo kojem kraju sveta, jer srce i emocija Nine Kusturice su na svakoj slici. Ima li većeg priznanja za umetnika?”

Dušan Gladić, prijatelj

15809

15810

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!