KULTURA I ZABAVA

Posle gotovo tri decenije, radovi Milovana Dragovića Dage ponovo u Galeriji Meander

16098

 

U galeriji Meander u Apatinu otvorena je izložba “Tragovi identiteta” Milovana Dragovića Dage. Ovaj umetnik izlagao je u Apatinu davne 1993. godine, te je, kako nam je sam otkrio, izuzetno srećan i zahvalan što ponovo ima priliku da izlaže u našem gradu.

Ja sam se vratio na početnu tačku, kada sam iz rata iz Sarajeva došao u Apatin. Čuo sam za galeriju Meander, ali nisam znao ni gde je, znao sam neke izložbe. To su osamdesete i devedesete godine, sarajevska scena. Ja sam prvi vajar koji je magistrirao na toj akademiji i bilo je to burno neko vreme, i društveno i političko i kako god. Ja sam se tada našao ovde, ima skoro 30 godina, i Radmila Savić je videla neke moje radove i onda smo pravili ovde izložbu“, prisetio se autor izložbe.

16099

Prema njegovim rečima, tematika i poetika radova vezana je za njegov unutrašnji svet.

Ova postavka je vezana za 1992. godinu,od Sarajeva, pa do danas, 2022. godine. To su ti moji identiteti, tragovi, zidovi, gde sam sve bio, šta se tu desilo. Neki zid me je zaštitio, neki me je pritiskao kao sinonim tog vremena i to neko opstajanje i sve vreme pokušavajući da čovek preživi, ne samo fizički, nego i u nekom drugom mentalnom smislu, a ja sam to sve autobiografski prikazao kroz ovaj moj rad“, otkriva naš sagovornik.

O samoj izložbi govorila je Radmila Savčić, istoričar umetnosti, a koja je istakla da Dago spada u red najtalentovanijih savremenih umetnika.

Milovan Dragović Dago bio je i učesnik kolonije Simpozijum skulpture u Apatinu. Rođen je u Užicu 1954. godine, u Sarajevu završio Umetničku školu.  Diplomirao je i magistrirao na Akademiji likovnih umetnosti, odsek Vajarstvo, u klasi prof. Alije Kučukalića.

Član je ULUS-a, radio kao profesor vajanja i crtanja u Umetničkoj školi u Užicu. Izlagao u mnogim Centrima bivše Jugoslavije, Srbije kao i u inostranstvu.

Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja za stvaralaštvo. Živi i radi u Subotici.

Izložba “Tragovi identiteta” u galeriji Meander će biti postavljena do 4. avgusta.

16100

16101

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!