SPORT

Goran Vezmar - snaga, uspeh i inspiracija

19670

 

Šta god da vam se desi u životu, iz toga možete da izvučete dosta pozitivnih stvari. Ne smete dozvoliti da vas to spreči i da potonete. Jedan od pravih primera za ovo jeste naš sugrađanin Goran Vezmar, koji se profesionalno bavi košarkom u kolicima. Iz nepoznatog razloga, njemu je preko noći pukao kapilar u kičmenoj moždini, pa je bio primoran da se navikne na život u kolicima. Ipak, on je iz ovoga izašao još jači, tako što je ostvario sjajne uspehe u košarci u kolicima. Nastupao je po Mađarskoj i Grčkoj, a već punih petnaest godina beleži nastupe za našu reprezentaciju u ovom sportu, sa kojom je ispisao istoriju. Više o njegovoj sportskoj priči pročitajte u nastavku.

Goran je u svet sporta ušao kada je počeo da se bavi karateom. Tu se nije zadržao dugo, kao ni u fudbalu. U petom razredu osnovne škole odlazi na košarku, što mu se svidelo. Do kraja osnovnog obrazovanja ostaje da trenira kod profesora Rastovića, da bi posle prešao u KK "Aluplast" Apatin. Tu se zadržao tri godine, kada je prestao da se bavi ovim sportom. U dvadeset četvrtoj godini života, našem sagovorniku je pukao kapilar u kičmenoj moždani iz nepoznatog razloga. Godinu dana je trajala rehabilitacija, a od tada počinje njegov život u kolicima. Otišao je na atletiku, gde je u svojoj grupi uspeo da osvoji maltene svaku disciplinu na nivou Vojvodine.

Naš sagovornik je ljudima najviše poznat kao košarkaš u kolicima. Naime, kada je bio na napomenutom takmičenju iz atletike, čuo je da postoji taj sport. Raspitao se o njemu i potom doneo odluku da počne trenirati u Vojvodini. Tri puta nedeljno, on je išao na treninge iz Apatina za Novi Sad, što mu nije predstavljalo problem, jer izrazito voli ovaj sport. Nakon samo godinu dana, Goran je dobio poziv selektorke da brani boje reprezentacije kada je u pitanju košarka u kolicima. Od 2008. godine pa do danas, nastupao je na pet evropskih prvenstava. Sa Srbijom je ispisao istoriju, tako što su 2019. godine uzeli srebrnu medalju u "C" diviziji i tako se plasirali u "B" diviziju.

19671

Što se tiče klupske karijere, nakon sedam godina provedenih u Vojvodini, naš sagovornik je, u saradnji sa Predragom Šuputom, napravio prvo košarkašku sekciju, pa kasnije osnovao svoj košarkaški klub u kolicima pod nazivom "Dunav 2016" Apatin. U ovom sportu je dozvoljena dvojna registracija, pa pored Apatina, Goran nastupa i u inostranstvu. Tri sezone je boravio u Solunu, zatim godinu dana u Atini, sa kojima je osvojio srebrnu medalju u kupu Grčke. Danas nastupa za "Šopron" iz Mađarske, gde je već 5 godina. Sa ovim klubom ima najviše uspeha, jer je u pet sezona uspeo da osvoji četiri duple krune (četiri titule i četiri kupa). Što se tiče basketa u kolicima, Goran je tu takođe bio prisutan. Igrala se basket liga u našoj državi, a naš sagovornik navodi da je to bilo jedno lepo iskustvo, jer je ovaj sport dosta dinamičan i atraktivan, iako to mnogi ne prepoznaju.

19672

Pre nekoliko dana, u Apatinu je održan prvi 3×3 "Basket za sve". Organizatori turnira su bili Arsenije Medić (košarkaški sudija) i naš današnji sagovornik. Vezano za ovo takmičenje, Goran nije krio zadovoljstvo i istakao je sjajan odziv ekipa i publike, kao i to da je turnir prošao u najboljem mogućem redu. Navodi da su dali sve od sebe kako bi ovaj turnir dobio na popularnosti i doveo što više ljudi na otvorene terene OŠ "Žarko Zrenjanin" i to im je pošlo za rukom. U budućnosti, Vezmar želi da ovo postane letnja tradicija u našem gradu.

Što se tiče planova za dalje, Goran ima nameru da igra dok mu god telo bude dozvoljavalo. Ne želi da ide dalje, dobro mu je u Mađarskoj i nada se da će ostati tu. Takođe, dvojna registracija mu daje da nastupa i za svoj grad, što ne izostavlja. Kada je u pitanju reprezentativna karijera, naš sagovornik je njen član već punih petnaest godina, a ne bi čudilo da ga vidimo još koji put na terenu u bojama naše zemlje.

19673

Savet koji je Goran dao mladima je sledeći: "Svim mladima poručujem da se obavezno bave nekim sportom, jer ćete tako da steknete mnoge pozitivne osobine i zdrave navike. Naravno, morate da poštujete trenera i njegov autoritet, što se nažalost izgubilo danas. Ne smete da kasnite na treninge, bezobrazno da se ponašate, već se prema sportu ophodite kao prema svakoj drugoj obavezi i gledajte da na svakom treningu, odnosno utakmici, date svoj maksimum."

 

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!