SRBIJA

Akcija SPAŠAVANjA RIBLjE MLAĐI na Dunavu

18104

 

JP ,,Vojvodinašume“ početkom avgusta je realizovalo drugu ovogodišnju akciju spašavanja ribe i riblje mlađi i to u razlivu (zaleđu), tj. plavnom području reke Dunav.

U ovom preduzeću navode da je iz bara Apatinskog rita (bara na Ferencovoj proseci, bara u Staklari i Markova bara) na području SRP „Gornje Podunavlje“ riblja mlađ prebačena u glavno korito reke Dunav. Spašavanje ribe i riblje mlađi je realizovano sopstvenom radnom snagom, a upućen je poziv i udruženjima sportskih ribolovaca sa navedenog područja da se uključe u ovu korisnu akciju.

SRP „Gornje Podunavlje“ se prostire uz levu obalu Dunava, od granice sa Mađarskom (1.433 km) do mesta Bogojevo (1.367 km) i obuhvata brojne bare, depresije, rukavce, kanale, odnosno vodene, močvarne, livadske i šumske ekosisteme nastale u procesu neprestanog uticaja reke. Po katastru ribolovnih voda iz 2017. godine, Ribarsko područje „Gornje Podunavlje“ ima preko 20 različitih ribolovnih voda. Ukupna površina vodenog ogledala koja obuhvata stare tokove Dunava, bare, rukavce i kanale iznosi 3.204 ha (pri vodostaju 380 cm na vodomernoj stanici Apatin) i 1.568 ha samog toka Dunava. Oscilacije nivoa Dunava su njegovo glavno hidrološko obeležje”, kažu u JP ,,Vojvodinašume“, te nagglašavaju da su visoki vodostaji od izuzetnog značaja za ovo ribarsko područje, jer u najvećoj meri utiču na riblji fond.

Kako objašnjavaju u ovom preduzeću, voda koja se akumulira i zadržava u inundacionoj zoni predstavlja ključni faktor za produkciju riba na Gornjem Podunavlju, naročito u pojasu Apatinskog rita. Međutim, pri malim vodostajima reke Dunav ribe nemaju dovoljno prostora, pošto stajaće vode sa niskim nivoima vodene mase ne dozvoljavaju da se riba slobodno kreće, već čine da ona bude zarobljena, što je uslovilo neodložnu intervenciju.

Akcija spašavanja ribe i riblje mlađi i njihovo premeštanje u glavne rečne tokove Dunava i Save simbolično je nazvana „Akcija spašavanje riblje mlađi u 2023. godini na rekama Dunavu i Savi“.

Akcije će se nastaviti tokom avgusta meseca na lokacijama Koviljsko-Petrovaradinskog rita na Dunavu i na području Morović-Višnjićevo u razlivu reka Save i Studve.

 

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!