SRBIJA

MINISTARKA I DRŽAVNA SEKRETARKA - ZADRUGARKE U UZGOJU SVINJA

13967

Marija Obradović, aktuelna ministarka državne uprave i lokalne samouprave i Dragana Potpara, državna sekretarka u tom ministarstvu, bave se uzgojem svinja u zadruzi osnovanoj zajedno sa mrežom osoba povezanih sa Srpskom naprednom strankom - otkrio je Vojvođanski istraživačko-analitički centar.

Prema navodima kolega iz VOICE, plodno tlo za ovaj posao postala je uprava poljoprivrednog giganta Graničar iz Gakova koja je 2017. godine volšebno iz vlasništva kontroverznog biznismena Vladimira Vrbaškog prešla u ruke osoba povezanih sa Srpskom naprednom strankom, odnosno navedenih funkcionerki vladajuće stranke. Inače, Vrbaški se nedavno našao u žiži medijske pažnje kao neko ko je, navodno, prao novac za mafijaški klan Veljka Belivuka.

VOICE se uverio da su u somborskom ataru, između Gakova i Rastine, nikla tri objekta za uzgoj svinja, u koje su, po dokumentaciji novinara, investirali državna sekretarka Dragana Potpara, Ivan Bojović, za koga mediji pišu da je partner ministarke Obradović, te Stefan Videkanjić, bratanac bivšeg predsednika opštine Kula Perice Videkanjića. Svi navedeni su i vlasnici parcela na „četvrtoj upravi” nekadašnjeg poljoprivrednog giganta iz Gakova. - Farme svinja nalaze se sakrivene od pogleda slučajnih prolaznika, na oko dva kilometra udaljene od glavnog puta koji vodi od Gakova prema Rastini. Slučajno ili ne, ovde je 2018. godine, nekoliko meseci nakon što su novi vlasnici nekadašnje uprave Graničara osvanuli u katastru, svečano otvoren granični prelaz Rastina- Bačsentđerđeđ, na najbržem putu Srbije ka zemljama EU, koji je od naprednjačkih farmi svinja udaljen manje od šest kilometara - piše VOICE.

Ivan Bojović, Stefan Videkanjić, kao i sama državna sekretarka Dragana Potpara su, počev od 2019. godine, na upravi Graničara u Rastini izgradili objekte od gotovo hiljadu metara kvadratnih namenjenih za tov svinja, što pokazuju javno dostupni podaci na sajtu državnog katastra i Centralne evidencije objedinjenih procedura za izdavanje građevinskih dozvola (CEOP). VOICE navodi da su pored farmi u somborskom ataru, u Kuli registrovali zadruge. Tako su se u zadruzi „Molimentum agro” (jul 2019. godine) iz Kule, pored ministarke Obradović i državne sekretarke Potpare našli još i Nikola Pajić, bivši direktor somborske JKP Čistoće, koji je 2018. godine iz Pokreta obnove kraljevine Srbije prešao u SNS, kao supruga Natalija i bratanac Stefan, bivšeg predsednika Kule Perice Videkanjića. Uz malo drugačiji sastav zadrugara, 2019. godine osnovane su još dve zadruge koje povezuju farme u Rastini sa predstavnicima vladajuće stranke. Radi se o zadrugama „Kiđoš Kula” u kojoj se među osnivačima navode ministarkin nevenčani suprug Ivan Bojović, Perica Videkanjić i Velimir Potpara (suprug Dragane Potpare), te „Agro Kiđoš” u kojoj je jedan od osnivača Perica Videkanjić. Obe zadruge registrovane su na kućnoj adresi Videkanjićeve poroodične kuće.

VOICE podseća da je 2018. godine vlasništvo nad zemljištem i objektima nekadašnje uprave Graničar iz Gakova sa Vladimira Vrbaškog prešlo na mrežu osoba usko povezanih sa „naprednjacima”. Prateći put gakovačkog Graničara od vojvođanskog poljoprivrednog giganta do plena podeljenog u mutnim postprivatizacijskim vezama politike i biznisa, VOICE je otkrio da je ovaj kombinat 2016. godine preko noći prešao u vlasništvo Vladimira Vrbaškog, a već sledeće godine u ruke više fizičkih lica i preduzeća povezanih sa SNS-om. Međutim, na pitanje kako je preko noći došlo do promene vlasništva, iz somborske službe Republičkog geodetskog zavoda (katastra) tražili su da se opravda „pravni interes”?!

- A da su podaci o onima koji su se u katastru upisali kao vlasnici zemlje i objekata propalih poljoprivrednih giganata u Vojvodini tajna, potvrdio je i poslednji izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije, kome već tri godine nadležne institucije tvrde da ne poseduju ove podatke ili ih proglašavaju poslovnom tajnom - piše VOICE.

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!