SRBIJA

PROLEĆNA SETVA U NISKOM STARTU, ratari se naviše odlučuju da seju soju

19162

 

Pripreme za prolećnu setvu soje, kukuruza, šećerne repe i suncokreta se privode kraju. Poljoprivrednici mogu da računaju na oko 10 odsto niže troškove u odnosu na prošlu godinu, ali otkupne cene njihovih proizvoda i dalje beleže pad.

Stručnjaci kažu da možemo očekivati veće površine pod industrijskim biljem i to najviše na uštrb pšenice. Više nego prethodne godine, sejaće se i suncokret, jer se ta kultura pokazala tolerantnom na sušu, ali daleko najveće interesovanje ove godine ratari su iskazali za setvu soje.

Soja je veoma dobar predusev za većinu gajenih biljaka, jer ostavlja zemljište u rastresitom stanju, čisto od korova, a izborom sorti soje različite dužine vegetacije može se podešavati vreme žetve, kako bi se zemljište na vreme obradilo i pripremilo za narednu setvu. 

Preporuka je da se seje više različitih sorti soje. Kompanija AXEREAL Serbia doo, koja je deo francuske kooperative u agrarnom sektoru, u Srbiju je donela nov sortiment francuskih selekcija, koji se odlikuje vrhunskim prinosom i kvalitetom, proizvođačima nudi veliki broj različitih sorti soje. One koje bismo izdvojili iz ponude su:

ES Pallador je prepoznatljiva i po 4 zrna u mahuni, kopljastoj formi lista što joj daje dobru toleranciju na stresne uslove usled nedostatka padavina. Visoka pozicija prve mahune na 18cm olakšava žetvu. Specifičnosti koje prate ovu sortu u nešto ređim sklopovima - ona daje i po 3-4 grane koje su bogate mahunama. Ima nešto sitnije zrno (masa hiljadu zrna je oko 165gr) ali zato u jednoj mahuni vrlo često možete pronaći po 4 zrna.  Sazrevanje možete očekivati oko 135-140 dana nakon nicanja.

ES Conqueror nova soja koja se takođe odlikuje vrhunskim potencijalom prinosa iz prve grupe zrenja. 
Odlične tolerancije na pucanje mahuna, iznenadiće vas visinom prinosa.

Lissabon vrlo rana soja dužine vegetacije od 100 dana je namenjena za kasnije rokove setve ili za postrnu setvu. Sorta koja se odlikuje visokim prinosom, u postrnoj setvi donosi dodatni profit.

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!