SRBIJA

Više od 40.000 đaka potpisalo PETICIJU da ŠKOLA traje ČETIRI DANA

18365

 

Godinama se govori o tome da su đaci u Srbiji preopterećeni školskim obavezama, a sada su i sami uputili vapaj odraslima kroz peticiju, koju je potpisalo njih više od četrdeset hiljada, prenosi n1info.rs. Kako navode, deca traže da školska nedelja traje četiri dana, a da im se da više vremena za igru, dok klinički psiholog i psihoterapeut Goran Tomin za ovaj portal napominje da decu treba poslušati, jer što ih manje slušamo, to će ona biti drastičnija u svom ponašanju.

Nastavnik Borko Petrović, koji je poneo titulu najboljeg predavača na svetu, rekao je za N1 da peticija znači da potcenjujemo decu.

Psiholog Goran Tomin upozorava da što više odrasli ne slušaju decu, to će ona biti glasnija ili drastičnija u svom ponašanju.

Dodaje da peticiju ne treba posmatrati iz ugla da li je zahtev da radna nedelja traje četiri dana realističan ili ne, već kao vapaj dece koja su viknula da im nije dobro.

Peticija je jedan od načina da to izađe iz dece, ja bih je vrlo ozbiljno shvatio. Kao da ne učimo iz sopstvenih lekcija iz prošlosti. Kao da ništa iz toga ne učimo“, upozorio je psiholog.

Deca su u komentarima na peticiju pisala da im treba više vremena za druge obaveze, da im treba jedan dan da se opuste, a dva dana da se pripreme za školu, da se osećaju kao da u školi žive, a kuću posećuju. Spominju depresiju i suicidalne misli.

Nastavnik engleskog priznaje da su deca preopterećena školskim obavezama i kao primer navodi svoju ćerku, koja je krenula u prvi razred gimnazije i koja je morala da se odrekne svih vanškolskih aktivnosti da bi ispratila nastavu.

Dodaje da za domaći zadatak ima po 15 ili 20 zadataka iz matematike, fizike i hemije, kao i da se dešava da danas rade novo gradivo, a da ih već sutra profesor to gradivo ispituje.

Tomin objašnjava da je dobro što se ta peticija desila, jer su se deca sam organizovala i kazala kako im je.

On naglašava da je slobodno vreme važno jer dete mora da se igra.

Apsolutno mora. Mi se možda ne igramo, ali ako imamo neko vreme dokolice, vreme za refleksiju da svarimo događaje koji su se desili danas… ako ne stignemo da to uradimo to se samo gomila i mi smo u konstantnom stresu, a ne možemo da promislimo šta nam se dogodilo. Deca to rade igrajući se. Tu se svašta nešto dešava. Ako toga nema uopšte i sve je u obavezama dete gubi sebe. Mi gubimo sebe“, rekao je Tomin, dodajući da podržava radnu nedelju koja bi trajala četiri dana.

Ističe da u našem društvu deca preuzimaju funkcije odraslih, i da je pitanje kako će sada odgovoriti na ovu peticiju.

To bi mogao da bude odgovor nadležne ministarke koja je psihijatar, i koja bi trebalo da bude senzibilisana za te stvari. Da se obrati deci i kaže: ‚Čuli smo vas, razumemo vas, želimo da vidmo kako vam je, da vam pomognemo‘“, kaže psiholog.

Predlaže da se napravi konferencija za decu, na kojoj neće biti mediji, već ministarka i deca i na kojoj će ona odgovarati na njihova pitanja.

 

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!