VESTI

Aleksandra Marić, Predrag Vejin i Bela Kanjo dobitnici OKTOBARSKE NAGRADE

18473

 

Ovogodišnji dobitnici najvećeg opštinskog priznanja, nagrade „24. oktobar“ su Bela Kanjo, za najveći doprinos u oblasti nauke i obrazovanja, Aleksandra Marić, za najveći doprinos u oblasti humanitarnog rada i rukometaš Predrag Vejin za najveći doprinos u oblasti sporta, odlučili su odbornici SO Apatin na današnjoj, 28. sednici Skupštine opštine. Uz povelju dobitnici će dobiti i novčanu nagradu u visini od 50.000 dinara. 

OBRAZLOŽENJA

U obrazloženju, predsednica opštine Dubravka Korać je navela da je Bela Kanjo (71), inače građevinski inženjer, afinitet i ljubav prema prirodi, ponajviše prema pticama, pokazivao već u đačkim danima, da se, nakon studija, sve više posvećivao istraživanju ptičje faune, najviše oblastima ornitofaunistike i fenomena seobe ptica. Od 1977. godine postao je spoljni saradnik Jugoslovenske akademije znanosti i umetnosti, Zavoda za ornitologiju u Zagrebu, tada jedine ustanove ove vrste u SFRJ, kada je počeo i sa samostalnim prstenovanjem divljih ptica. Ptice koje je prstenovao našene su u Mađarskoj, Bugarskoj, Tunisu, Italiji, Egiptu, Alžiru, Jemenu, što potvrđuje njegov marljiv rad na terenu. Bela je jedan od aktivnih pokretača akcije za osnivanje prvog ornitološkog društva u Vojvodini. Stalni je član i Ornitološkog društva u Mađarskoj. Najznačajniji rad mu je rezultat istraživanja ornitofaune u Beloj Crkvi i okolini koji je objavio u svojoj knjizi „Ptice Bele Crkve“.

18474

Aleksandra Marić jedna je od inicijatora osnivanja Udruženja dobročinitelja „Mali Princ“, osnovanog 5. oktobra 2021. godine, radi ostvarivanja ciljeva u oblasti humanitarnog rada, socijalne politike i obrazovanja, pružanja podrške oboleloj deci, osobama sa invaliditetom, retkim bolestima i socijalno ugroženim kategorijama, unapređenje prava i položaja osoba sa invaliditetom i podrška njihovim porodicama.

Za dve godine postojanja Udruženje je postalo vidljivo i reprezentativno širom Srbije i u dijaspori, naročito po humanitarnom radu, akcijama pomoći sugrađanima, sakupljanju sredstava za lečenje obolelih u našoj opštini, ali i šire. Aleksandra, kao najjača karika udruženja, ostvaruje izuzetnu saradnju sa mnogim fizičkim i pravnim licima, pozitivnom energijom i preduzimljivošću pleni i omiljena je među članovima udruženja, ali i ostalim sugrađanima. Svoje slobodno vreme posvećuje deci sa poteškoćama u razvoju kroz organizaciju kojom rukovodi, ali kao volonter u drugim srodnim organizacijama. NJena misija jeste da stvori bolje i senzibilnije okruženje za decu sa poteškoćama u razvoju, da razvija inkluzivno društvo, unapredi i osnaži postojeću podršku takvoj deci, ali i da osmisli i realizuje projekte koji će biti od celoživotnog značaja za osobe sa invaliditetom (dnevni boravci, stanovanje uz podršku, socijalno preduzetništvo). Aleksandra je proglašena heroinom Srbije za 2022. godinu među 174 prijavljena kandidata i pravi je ambasador humanosti i borbe za poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom.

Predrag Vejin je rukometom počeo da se bavi sa 12 godina. Igrao je za RK Apatin, RK Metaloplastika Šabac, RK Železničar, u Španiji, Izraelu, UAE, Poljskoj i trenutno igra u RK Nexe u Našicama (Hrvatska). Nastupao je za reprezentaciju na Evropskom juniorskom prvenstvu u Turskoj, kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj i Nemačkoj, svetskom prvenstvu u Poljskoj i Švedskoj ove godine. Aktivno podržava rukomet u Apatinu i promoviše sport i prave vrednosti. 

SMILJANIĆ PONOVO IMENOVAN ZA DIREKTORA JKP “NAŠ DOM”

Na današnjoj sednici odbornici su usvojili i predlog Odluke o drugim izmenama i dopunama Odluke o budžetu opštine za ovu godinu, te predlog Odluke o plaćanju doprinosa za penzijsko i invalidsko i zdravstveno osiguranje za lica koja su stekla status lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u vidu zanimanja u oblasti kulture, kao i Izveštaj o realizaciji Godišnjeg plana rada Predškolske ustanove „Pčelica” za prošlu i godišnji plan rada za ovu školsku godinu.

Odbornici su doneli i rešenje o prestanku mandata direktora JKP „Naš dom“, Nebojše Smiljanića, te ga novim rešenjem ponovo imenovali na tu funkciju na mandatni period od četiri godine. 

ODBORNIČKA PITANJA

18475

U odgovorima na odbornička pitanja odbornika Perice Popića čulo se da je za koordinaciju radova na lokalitetu “Magareći mlin” ispred SO imenovana Ivana Srdić, diplomirani etnograf, zaposlena u Kulturnom centru Apatin, te da će kompletna građa javnosti biti prezentovana u Apatinu, nakon što pronađeni predmeti budu stručno obrađeni, opisani, određena njihova starost, za čega će biti potrebno oko pola godine.

Na Popićevo pitanje koliko je koštala izgradnja fontane ispred zgrade SO Apatin, predsednica opštine je odgovorila da “konačan obračun izvedenih radova još uvek nije napravljen, a po njegovom završetku, što se očekuje najkasnije do 10. novembra, bićete obavešteni o ceni ugrađene fontane”, te da je saglasnost za kompletno idejno rešenje rekonstrukcije drugog dela ulice Srpskih vladara dao Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture. 

Na pitanje zašto se formira nova deponija smeća od strane JKP “Naš dom” na parceli na kojoj je to ranije zabranjeno odlukom inspekcije, direktor JKP je odgovorio da je to bilo privremeno, te da će otpad biti propisno odmaknut od prvog stambenog objekta, što je u međuvremenu i urađeno kako je konstatovala Komunalna inspekcija koja je i naložila njegovo uklanjanje, na šta je Popić dodao da je smeće uklonjeno tek nakon intervencije nadležnog ministarstva koje je o svemu bilo obavešteno od strane vlasnika stambenog objekta u čijoj blizini je odlagan otpad.   

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!