VESTI

Iako zvanično u skladu sa zakonom sproveden, KONKURS IZIGNORISAN i imenovan VD mimo konkursa

14892

Konkurs za izbor direktora Doma učenika u Somboru je odavno završen. Odavno je poznato i ko je pobedio na konkursu. Odavno je i kompletna konkursna dokumentacija predata u Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje. Sve čisto i jasno.

Međutim, prema našim saznanjima, pokrajinska Vlada je izignorisala konkurs za izbor direktora Doma učenika u Somboru, i na svojoj poslednjoj sednici održanoj 12.januara 2022. godine imenovala V.D. direktora. 

Neko će reći – za Srbiju, ništa čudno. Pogotovo ako je na konkursu pobedio kandidat koji nije iz redova vladajuće partije.

Ali, krenimo redom.

Još u septembru je raspisan konkurs za izbor direktora doma učenika u Somboru na koji su se prijavila 3 kandidata. Prema informacijama do kojih smo došli, jedan od kandidata se povukao, a u izboru preostala dva kandidata, dotadašnji direktor Dragan Dodić je pobedio Nikolu Lančuškog i dobio ubedljivu podršku upravnog odbora za drugi mandat.

Naša dalja saznanja govore  da je kompletna konkursna dokumentacija predata u pokrajinski sekretarijat za obrazovanje koji je nakon "anonimne“ prijave poslao i vanrednu inspekcijsku kontrolu u dom učenika u Somboru. Inspektorka koja je vršila kontrolu je utvrdila da nikakvih nepravilnosti nije bilo i da je konkurs sproveden u skladu sa zakonom, o čemu je obavestila pismenim putem sekretarijat za obrazovanje AP Vojvodine u kome se nalazi ovaj predmet.

14893

Naši novinari su se krajem decembra, tačnije 21.decembra 2021. godine, obratili pokrajinskom sekretaru za obrazovanje Žoltu Sakalašu sa pitanjem šta se konkretno dešava sa pomenutim predmetom i zašto još nije poslat u Vladu na usvajanje? Da li se i po čijem nalogu krši zakon i konkurs sproveden u skladu sa zakonom drži u fioci?

Gospodin Žolt Sakalaš nam je odgovorio da niko ne krši zakon i da je rok za imenovanje direktora 3 meseca. 

Mi smo nakon odgovora odmah postavili nova pitanja:  Da li će se pomenuti predmet naći na sledećoj sednici Vlade AP Vojvodine? Ako neće, da nam obrazloži zašto neće, s obzirom da je naš istraživački tim došao do informacije da ne postoje nikakve prepreke i da je predmet odavno obrađen i spreman za Vladu? Da li se svesno ide ka probijanju rokova?

Sekretar nam je odgovorio da se ne ide ka probijanju rokova i da će se pomenuti predmet naći na Vladi APV pre isteka zakonskog roka od 3 meseca, koji po njegovim rečima ističe polovinom januara.

Prema našim saznanjima, iako je pokrajinski sekretar Žolz Sakalaš eksplicitno u odgovoru na naša pitanja rekao da će biti, konkursna dokumentacija i predlog upravnog odbora za imenovanje direktora doma učenika nije se našlo pred Vladom APV. Umesto toga u sredu 12.januara, neposredno pred sednicu Vlade APV urađena je dopuna dnevnog reda, pa se na dnevnom redu pod tačkom 33. našlo razrešenje postojećeg direktora doma učenika u Somboru uz obrazloženje da mu je istekao mandat i pod tačkom 34. imenovanje vršioca dužnosti direktora doma učenika u Somoru. 

14894

U sredu 12.januara je održana sednica Vlade APV na kojoj je razrešen dosadašnji direktor doma učenika Dragan Dodić "zbog isteka mandata" i imenovan je vršilac dužnosti direktora Đuro Klipa. S obzirom da se prema našim saznanjima Vlada nije izjašnjavala o konkursu, odnosno nije ga poništila, pokrajinskom sekretaru Žoltu Sakalašu postavili smo 2 nova pitanja:

1. Da li je tačna informacija da je konkursna dokumentacija ukradena? Ako jeste ko će odgovarati zbog toga?

2. Ako nije ukradena, zašto se konkurs nije našao na sednici Vlade APV, odnosno zašto se Vlada APV nije izjašnjavala o konkursu?

Odgovore na ova pitanja nismo dobili do objavljivanja ovog tksta.

Pitanja smo poslali i premijeru Igoru Miroviću:

1. Da li Vam je poznato da je u Domu učenika po zakonu sproveden konkurs za izbor direktora i da je UO većinom glasova doneo odluku o izboru Dragana Dodića?

2. Da li ste upućeni u to da je nadležna inspekcija Vlade Vojvodine potpisom i pečatom potvrdila da je konkurs sproveden u skladu sa zakonom i da nije izneta niti jedna primedba?

3. Zbog čega Vlada Vojvodine nije glasala o konkursu već je mimo zakona izabrala vršioca dužnosti direktora Doma učenika?

4. Našem mediju je pokrajinski sekretar za obrazovanje pre tri nedelje dao pisanu izjavu o tome da će u zakonskom roku dostaviti Vladi Vojvodine konkursnu dokumentaciju o izboru direktora Doma učenika u Somboru. Šta je razlog zbog kojeg ta dokumentacija nije data Vladi na glasanje?

5. Da li je konkursna dokumentacija o izboru direktora Doma učenika u Somboru izgubljena ili ukradena?

Ni na ova pitanja odgovore nismo dobili.

 

Ali, dok čekamo odgovore, ostaje mnogo nedoumica:

Da li je i po čijem nalogu ukradena konkursna dokumentacija? 

Zašto se uopšte i raspisuju i sprovode konkursi ako ih se nadležne institucije neće pridržavati?

Čemu zakoni ako ih niko neće poštovati?

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!