VESTI

Isplanirajte putovanje na vreme! Na snagu stupila NOVA PRAVILA za ulazak u EU

18846

 

Evropski sistem putnih informacija i odobrenja (ETIAS) primenjuje se od 1. januara 2024. godine, od kada svi putnici bez pasoša zemalja Evropske unije moraju da dobiju dozvolu za ulazak u zemlje EU ili zemlje Šengena.

ETIAS obuhvata elektronski sistem preko kog će se građani prijavljuju za putovanja najkasnije 96 sati pre polaska.

Formular su u obavezi da popune svi podnosioci zahteva od 18 do 70 godina, a u aplikaciju je potrebno uneti: podatke iz biometrijskog pasoša, digitalnu fotografiju, kao i odgovore koji podrazumevaju informacije u vezi sa državom u koju se putuje, pitanja o zdravstvenom stanju, boravka u zemljama sukoba, prethodnim imigracionim putovanjima, kao i o kriminalnom dosijeu i upotrebi narkotika, prenose beogradski mediji.

Kako funkcioniše sistem ETIAS?

Prijava za ETIAS naplaćivaće se sedam evra, a za maloletna lica i osobe starije od sedamdeset godina biće besplatna.

Sistem je urađen tako da veliki broj zahteva obrađuje istovremeno i automatski uz korišćenje elektronskih baza podataka.

Zahteve sistem obrađuje na osnovu tri kriterijuma: proveravaće se da li se identitet podnosioca poklapa sa pasošem, potom da li se podaci u pasošu poklapaju sa ostalim podacima i da li je pasoš ispravan, kao i da li se odgovori na osnovna pitanja poklapaju sa podacima u bazi podataka Evropske unije.

ETIAS ne zahteva podatke o vakcinaciji ili hospitalizaciji zbog virusa kovid-19. Putna dozvola ne mora biti overena nakon odobrenja.

Kada sistem ustanovi da podaci odgovaraju kriterijumima, izdaje se odobrenje koje važi tri godine i tokom tog perioda broj putovanja u zemlje EU nije ograničen.

Da li možete biti odbijeni?

Za razliku od sadašnjeg modela, gde građani balkanskih zemalja, osim tzv. Kosova, uglavnom mogu slobodno da prelaze granice članica EU, po ETIAS modelu moraju da čekaju odgovor zemlje u koju žele da putuju, a koji može biti i negativan, prenosi “Demostat”.

Primena ovog sistema odlagana je nekoliko puta , a konačna primena realizuje se, kako iz Brisela poručuju, iz bezbednosnih razloga zbog povećane stope terorizma i kriminalnih aktivnosti i ne predstavlja nikakvo ograničavanje stanovnika Balkana.

Države koje podležu sistemu ETIAS:

Srbija, Albanija, Antigva i Barbuda, Argentina, Australija, Bahami, Barbados, BiH, Brazil, Bruneji, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Dominikanska Republika, El Salvador, Gruzija, Grenada, Gvatemala, Honduras, Izrael, Japan, Kiribati, Makao, Malezija, Maršalova ostrva, Mauricijus, Meksiko, Mikronezija, Moldavija, Crna Gora, Novi Zeland, Nikaragva, Severna Makedonija, Palau, Panama, Paragvaj, Peru, Set Kitis i Nevis, Sent Lusija, Sent Vinsent i Grenadini, Samoa, Sejšeli, Singapur, Solomonska ostrva, Južna Koreja, Tajvan, Timor Leste, Tonga, Trinidad i Tobago, Tuvalu, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Urugvaj i Venecuela.

 

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!