VESTI

Odbornici ODBILI Popićev predlog VANREDNE INSPEKCIJE ŠUME Junaković

15583

 

Juče je održana 18. sednica Skupštine opštine Apatin, sa 22 tačke dnevnog reda.

Na početku sednice, opozicioni odbornik Perica Popić (NSP) je predložio da se u dnevni red sednice uvrsti i “Izveštaj Odeljenja za komunalno inspekcijeske poslove o izvršenoj vanrednoj inspekciji u parku prirode šuma Junaković, zbog izvršene seče više stotina zakonom zaštićenog hrasta lužnjaka”, što su odbornici, većinom glasova, odbili. Popić je podsetio da je još 23. februara tražio od predsednice opštine da naloži vanrednu inspekciju šume Junaković, te da je nedopustivo da se lokalna samouprava po ovom pitanju uopšte nije oglašavala, na šta mu je predsednik SO, Milan Škrbić odgovorio da samo lovnošumska inspekcija Vojvodinašuma iz NS ima nadležnost da izvrši inspekciju ove šume.

USVOJEN REBALANS BUDŽETA - ZA VIZITORSКI CENTAR 25 MILIONA

U nastavku sednice razmatran je predlog Odluke o prvim izmenama i dopunama Odluke o budžetu opštine za ovu godinu. Po ovoj tački, jedini se za reč javio odbornik Popić, koji je javno upitao lokalnu vlast zašto nije iskoristila 200.000 evra, koliko je mogla dobiti iz EU fondova za izgradnju vizitorskog centra na bivšoj čardi Harčaš, već će za tu namenu uzeti iz budžeta 25 miliona dinara?

“Pre dve godine u okviru Interreg – IPA Program prekogranične saradnje Mađarska – Srbija dogovoreno je da opština Apatin konkuriše za stimulisanja saradnje u oblasti turizma i očuvanja kulturnog nasleđa, pošto je ispunila uslove iz konkursa. Pristupilo se početnim razgovorima predstavnika naše opštine, Danila Trkulje, Davida Nađa i, indirektno, predsednice opštine Dubravke Кorać (s obzirom da je menjala tadašnjeg predsednika opštine Milana Škrbića, koji je bio u bolnici, a sa kojim je saradnja do tada bila korektna) sa predstavnicom udruženja iz Mađarske Ildi Farkaš i iz Srbije Svetlanom Tomanović i Slobodanom Petrašem. Dogovoreno je da projekat opštine Apatin bude Harčaš čarda. Naši predstavnici su na sva pitanja odgovarali sa velikim zakašnjenjem i uopšte nisu dostavljali tražena dokumenta. Trkulja ih je čak i blokirao na telefon, kad su zvali zbog podataka neophodnih za izradu projekta, dok se Nađ javljao, ali nije dostavljao tražena dokumenta, te su istekli svi rokovi. Projekat je bio vredan preko 200.000 evra i sva sredstva bi obezbedila EU. Zašto da odvajamo iz svog budžeta kad imamo mogućnost da povlačimo sredstva iz međunarodnih fondova? Кad su nosioci ovog projekta dobili informaciju da će i ove godine biti ponovljen isti konkurs, u opštini Apatin su dobili odgovor da je Harčaš čarda “već rešena”. Ja osnovano sumnjam da ste namerno izbegli svaki pokušaj dobijanja ovih sredstava, jer su sredstva iz EU storgo kontrolisana, a sa ovim našim vi gazdujete kako hoćete”, naglasio je Popić.

Predsednica opštine je odgovorila da je problem bila građevinska dozvola, koju nisu imali, a koja je, uz puno muke, kasnije ishodovana i da će se sa projektom izgradnje vizitorskog centra konkurisati na više strana.

USVOJENI IZVEŠTAJI, BEZ DISКUSIJA

U nastavku sednice odbornici su, većinom glasova i bez diskusija, usvojili cenovnik usluga taksi prevoza, Izveštaj o utrošenim sredstvima iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za prošlu godinu, Program za rad Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na području naše opštine za ovu godinu, predloge  Odluke o izmeni i dopuni Odluke o osnivanju Predškolske ustanove „Pčelica”, Odluke o izmeni i dopuni Odluke o promeni osnivačkog akta JP za upravljanje putničkim pristaništem i marinom „Apatin“ i Odluke o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću za upravljanje Slobodnom zonom Apatin.

Usvojeni su i izveštaji o radu sa finansijskim izveštajem za prošlu godinu i plan i program rada za ovu godinu Narodne biblioteke “Miodrag Borisavljević”, Opštinskog kulturnog centra, Centra za socijalni rad, JP za upravljanje putevima, planiranje i urbanizam Apatin – u likvidaciji, Crvenog krsta, Ustanove za stručno osposobljavanje odraslih, Turističke organizacije i mesnih zajednica.

Na primedbu odbornika Popića da se novoosnovana MZ Romsko naselje nigde ne pominje, te da se ništa ne zna o njenim aktivnostima i da li ih uopšte i ima, kao ni plan i program rada i finansijski izveštaj, predsednik Škrbić je predložio da se odborniku Popiću pripremi i dostavi odgovor na sva ova pitanja i primedbe u pisanoj formi.

Skupština je donela i rešenje o ponovnom imenovanju Ljiljane Кrec za direktora JP za upravljanje putničkim pristaništem i marinom “Apatin”, sa mandatom od četiri godine.

ODBORNIČКA PITANJA

Na kraju sednice, odbornik Popić je postavio i dva odbornička pitanja:

“Zašto opština finansira medije čije je sedište van opštine Apatin, a ne finansira sve lokalne medije?”

“Da li se počeo sprovoditi i kako funkcioniše Sporazum o regionalnoj saradnji u cilju upravljanja otpadom nakon osnivanja JP “Rančevo” u Somboru i kada će opština Apatin otpočeti sa uklanjanjem i sanacijom dosadašnje gradske deponije?”

Umesto odgovora na prvo pitanje, Popiću je dostavljena kopija odluke o dodeli sredstava iz budžeta medijima za 2020. i 2021. godinu.

“JP “Rančevo” čeka transfer sredstava od Ministarstva zaštite životne sredine, nakon čega će otpočeti sprovođenje projektnih aktivnosti na teritoriji lokalnih samouprava osnivača javnog preduzeća”, navela je predsednica opštine Dubravka Кorać u odgovoru na Popićevo drugo odborničko pitanje.

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!