VESTI

OSAMNAESTA SEDNICA ZA ODNOSE SA SRBIMA VAN SRBIJE

Odbor za odnose sa Srbima izvan Srbije započeo je 2. marta 2011. godine Osamnaestu sednicu. Sednici je predsedavao predsednik Odbora Branimir Đokić, a sednici su prisustvovali državni sekretari Ministarstva za dijasporu Miodrag Jakšić, direktor Odeljenja za viznu politiku, migracije i dijasporu u Ministarstvu spoljnih poslova Vladislav Blagojević i delegat Skupštine dijaspore i poverenik za Francusku Milisav Aleksić. Članovi Odbora započeli su raspravu o zauzimanju stava Odbora za odnose sa Srbima izvan Srbije, povodom predstojećeg popisa stanovništva u državama regiona. Nastavku sednice, održane 8. marta 2011. godine, predsedavao je predsednik Odbora Branimir Đokić, a sednici je prisustvovao državni sekretar Ministarstva za dijasporu Miodrag Jakšić. U nastavku rasprave, članovi Odbora složili su se da su popisi u državama regiona od izuzetnog značaja za srpski narod, jer će od njihovih rezultata umnogome zavisiti njegov status u budućnosti. Popis nije samo istorijsko i kulturno, nego i suštinsko pitanje i opstanak Srba u zemljama regiona. Brojnost pripadnika jednog naroda u određenoj državi umnogome određuje nivo njegovih kolektivnih prava. Po završetku diskusije, Odbor za odnose sa Srbima izvan Srbije usvojio je sledeće: -Daje punu podršku pripadnicima srpskog naroda u državama regiona da se slobodno izjasne o svojoj nacionalnoj i verskoj pripadnosti, kao i maternjem jeziku kojim govore -Podstiče organizacije srpskog naroda da budu angažovane i jedinstvene u popisivačkom procesu. -Pozivamo institucije Republike Srbije da u skladu sa Ustavnim i zakonskim obavezama, pripadnicima srpskog naroda pruže pomoć, kako bi popisi odrazili objektivnu brojnost pripadnika srpskog naroda u državama regiona. -Očekujemo da vlade i institucije zemalja u kojima se održavaju popisi omoguće njihovo održavanje u skladu sa evropskim standardima, što podrazumeva i mogućnost slobodnog izjašnjavanja o nacionalnoj i verskoj propadnosti i maternjem jeziku, bez diskriminacije i pritisaka bilo koje vrste. Očekujemo da omoguće i srazmerno učešće pripadnika srpskog naroda u popisivačkim komisijama i drugim telima koja učestvuju u ovom procesu i transparentnost popisa stanovništva u svim njegovim fazama, do objavljivanja konačnih rezultata. U nastavku sednice, zamenik predsednika Odbora Aleksandar Čotrić izvestio je prisutne o poseti Odbora Republici Albaniji od 26. do 28. januara 2011. godine. Članovi Odbora jednoglasno su usvojili Izveštaj o navedenoj poseti. -Odbor je razmatrao okvirni plan poseta članova Odbora dijaspori i Srbima u regionu u 2011. godini, izdvojivši kao prioritete posete Republici Sloveniji, Republici Hrvatskoj i Republici Austirji.

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!