DRUŠTVO

Pesme čije su verzije obeležile svet

     Pesma Yesterday  legendarne rok grupe Bitlsi imala je najveći broj verzija u istoriji muzike, otkriva anketa koju je sproveo britanski muzički časopis "Rolingstoun". Ova pesma iz 1965. godine, čiji je autor Pol Makartni, prvobitno je počinjala rečima "Scramled eggs/Oh, my baby how I love your legs" (Kajgana/Oh, draga kako volim tvoje noge), da bi nekoliko meseci kasnije Makartni našao novu inspiraciju i napisao poznati tekst.Čuvena pesma je objavljena na albumu "Help!" koji je izdat iste godine, a u svojoj verziji otpevali su je brojni izvođači poput Elvisa Prislija, Marvina Geja, Marijan Fejtful, Reja Čarlsa, Majkla Boltona i Frenka Sinatre.

     Na drugom mestu top 10 deset pesama sa najviše verzija je "Georgia on my mind" (1930) koju je komponovao Hogi Karmajkl, a tekst napisao Stjuart Gorel. Najpoznatija verzija je ona u interpretaciji Reja Čarlsa iz 1960. Pesma je 1979. postala himna američke savezne države Džordžije.Među drugim izvođačima ove pesme su Luis Amstrong, Đango Rajnhart, Bili Holidej, Vili Nelson, Džejms Braun, Ališa Kiz i Tom Džons.

     "My Way", prepev pesme "Comme d'habitude" francuskog pop pevača Kloda Fransoaa, koji je za američko tržište priredio Pol Enka, a prvobitno interpretirao Frenk Sinatra, našla se na trećem mestu.Ovu numeru su rado izvodili i Elvisa Prisli, Majk Brant, Nina Simon, Robi Vilijams, Rej Čarls i Lučano Pavaroti.


     Četvrta je "I Can't Get No Satisfaction" Rolingstonsa koja je snimljena 1965. Kao i Makartni za "Yesterday" i Kit Ričards je navodno čuo melodiju pesme u snu. Reči za ovu numeru, koja će postati jedan od najvećih hitova u rokenrolu, napisao je Mik Džeger.Među muzičarima koji su snimili svoju verziju "Satisfaction" su Džimi Hendriks, Kvinsi Džons, Otis Reding, Areta Frenklin i Britni Spirs.

       Na petoj poziciji je "Blowin'in the wind" koja je objavljena 1963. na drugom albumu Bob Dilana, "Freewheelin".Ovu buntovničku pesmu, koja se pojavila u vreme antirantih manifestacija i borbe za građanska prava u SAD i postala himna jedne generacije, poznata je i u interpretaciji Džoane Baez, Elvisa Prislija, Dženis Džoplin, Nila Janga i Stivija Vondera.


     Sledi pesma "Johnny B. Goode" Čaka Berija, nastala 1958. i koja po mišljenju magazina Rolingston spada u najveće hitove svih vremena.Pevali su je još i AC/DC, Aerosmit, Bič Bojsi, Bitlsi, Grin Dej, Elton Džon, Rolingstonsi, Motorhed, Džimi Hendriks i Seks Pistolsi.

     Sedma je "What a Wonderful World" koju je 1967. prvi izveo Luis Amstrong, a poznata je i u izvođenju Klifa Ričardsa, Džoija Ramona i B.B. Kinga, osma "Ain't No Sunshine" Bilija Vitersa iz 1971. koju su izvodili i Trejsi Čepmen, Džo Koker, Sting, Leonard Koen, Leni Kravic, Tom Džons i Majkl Džekson, a deveta "Me and Bobby McGee" Krisa Kristofersona čija je najpoznatija verzija Dženis Džoplin. Pesmu su, takođe, izvodili i Džoni Keš, Džoan Baez i Doli Parton.

     Na poslednjem 10. mestu je "Killing Me Softly With This Song" koja je postala svetski hit 1973. u izvođenju Roberte Flek.

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!