DRUŠTVO

PRIČE IZ KOMŠILUKA: Vladimir Lovrić, jedini apatinski prvak Vojvodine u kuvanju ribljeg paprikaša

17173

 

Gotovo da nema takmičenja u kuvanju ribljeg paprikaša na kom Apatinac Vladimir Lovrić nije uzeo pehar. Čovek koji u svojoj kolekciji broji preko 30 nagrada od različitih članova žirija, među kojima je i prestižna titula najboljeg kuvara ribljeg paprikaša u Vojvodini, od onih je poznavalaca spravljanja ovog specijaliteta koji će rado podeliti svoj recept sa svakim. Vladimir je i član Udruženja „Amaterskih kraljevskih kuvara Vojvodine“, a kako nam je otkrio, paprikaš kuva od detinjstva.

Paprikaš kuvam od malih nogu i sam sam naučio da ga pripremam. Takmičarski, naš čuveni specijalitet sam počeo da kuvam pre oko 15 godina. Naravno, nisu se odmah ređali uspesi na samom početku. Ja sam prvo forsirao jednu priču, jedan svoj recept koji se kuva ovde kod nas. Međutim, to ne može da prolazi na svim mestima. Ukapirao sam da ti moraš da se prilagodiš podneblju gde kuvaš, pa tako danas kuvam drugačije u Apatinu, drugačije u Monoštoru, u Beogradu, na Paliću... Samim prilagođavanjem, došli su i prvi značajni rezultati“, smatra naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, apatinski riblji paprikaš ima pet osnovnih sastojaka, a to su kvalitetna riba, kvalitetna paprika, voda, so i luk. Kako nam je otkrio, uglavnom bude samo šaran, ali može da se doda još nešto, recimo som ili mrena, malo parče, a šaran mora da preovladava minimum 70 posto.

Paprika je jako bitna. Preferiram bezdansku. Ove godine sam npr. 5 vrsta kupio, pa kombinujem po nekoliko vrsta. Naravno, važan segment cele priče je i dobro društvo. Moji prijatelji uvek idu sa mnom na takmičenja, uvek je standardna ekipa drugara, a to je ono što celu priču čini posebnom“, priča Lovrić.

17174

Kako saznajemo od njega, trenutno je, u saradnji sa nekoliko entuzijasta kao što je i sam, u fazi osnivanja Udruženja građana pod nazivom „Apatinski riblji paprikaš“, a želja mu je da upravo Apatinci budu ti koji će brendirati ovaj nadaleko čuven gastronomski specijalitet. 

Vlado je mišljenja da se gotovo isti riblji paprikaš kuva od Baje do Bogojeva, što je po njemu najbolji paprikaš, dok se u Beogradu pripremaju riblje čorbe, na području Subotice nešto između paprikaša i čorbe itd.

Naš sagovornik jedini je Apatinac koji je osvojio Prvenstvo Vojvodine, najvažnije i najveće takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša, gde učešće uzimaju najbolji kuvari iz cele Vojvodine, pobednici iz svakog pokrajinskog grada.  Osim što je osvojio sva najjača takmičenja, ne samo u kuvanju ribljeg paprikaša, već i ribljih čorbi, godinama unazad i žirira na velikom broju ovakvih nadmetanja, a od skoro je i predsednik žirija u Apatinu.

Privatno, naš sugrađanin je human, staložen i porodičan čovek, ali veoma ceni i neguje svoja brojna dugogodišnja prijateljstva. Živi u Beogradu poslednjih 12 godina, ponosni je suprug i otac dečaka od šest gdina. Voli da peca, a osim paprikaša, obožava da kuva i druge specijalitete u kotliću, ali i pečenje, roštilj i drugo. Kaže da mu Apatin mnogo nedostaje.

Imam osećaj da nikad nisam ni otišao. Gde može biti lepše nego svojoj kući, gde su ti prijatelji, gde su ti uspomene?! Iako veliki grad nudi i veće mogućnosti, kad god imam priliku, dođem kući“, nostalgičan je Lovrić.

Vladimir nema neostvarenih želja kada je takmičarsko kuvanje u pitanju, ali ne planira stati sa tim. Ono što ga izdvaja od mnogih kuvara jeste činjenica da rado deli svoj recept sa drugima. Primenjujući upravo njegov recept, već su četvorica Apatinaca postali prvaci u kuvanju ribljeg paprikaša, a Lovrić ističe da ko god želi može da mu se obrati za savet.

Za sam kraj, našem sagovorniku želimo mnogo uspeha na svim poljima, a naročito u budućem radu UG „Apatinski riblji paprikaš“. Ne sumnjamo da će ovakav vrsni poznavalac omiljenog jela Apatinaca umeti dodatno da ga ispromoviše kroz udruženje, a mi ćemo već ovog vikenda pokušati skuvati paprikaš upravo po receptu našeg šampiona.

17175

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!